X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Kotlety mielone z piekarnika

Kotlety mielone z piekarnika to kapitalna alternatywa dla tradycyjnych mielonych. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki i upiec w maksymalnej temperaturze. Szybka obróbka termiczna w bardzo wysokiej temperaturze sprawi, że kotlety będą rumiane z zewnątrz i soczyste w środku. Musicie wypróbować ten przepis i na koniec koniecznie dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowały. 

Kotlety mielone z piekarnika

Składniki:

  • 500 g mięso mielonego np. szynki wieprzowej
  • 1 jajko
  • bułka czerstwa, namoczona w mleku i odciśnięta
  • 1 ząbek czosnku, utarty
  • kawałek imbiru wielkości ząbka czosnku, utarty
  • 1 łyżeczka musztardy np. dijon
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Piekarnik rozgrzej do maksymalnej temperatury, u mnie 230°C z termoobiegiem.

Krok 2:

Następnie w misce wymieszaj wszystkie składniki kotletów mielonych, do całkowitego połączenia składników.

Krok 3:

Na blasze rozłóż papier do pieczenia. Uformuj 4 duże lub 6 mniejszych kotletów i ułóż je na papierze. Piecz w maksymalnej temperaturze, na środkowej półce piekarnika przez 10-12 minut.

Kotlety mielone z piekarnika podałem ziemniakami z koperkiem i odchudzoną mizerią z jogurtem naturalnym.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku
Jeśli zasmakują ci moje kotlety mielone z pieca, zapraszam do zapoznania się z przepisem na —>burgery z piekarnika<—

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. „Kotlety jak kotlety”- pomyślałam, ale trzeba było przygotować obiad szybko, więc skusiłam się na ten właśnie przepis. Moi goście i domownicy byli zachwyceni. Polecam serdecznie przepis zwłaszcza tym zabieganym. Dziękuję:*

  2. „Kotlety jak kotlety”- pomyślałam. A, że trzeba było przygotować obiad na szybko, to skusiłam się na ten właśnie przepis. Wyszły nie dość, że szybko to goście byli zachwyceni. Polecam serdecznie przepis zwłaszcza tym zabieganym. Dziękuję:*

  3. Te kotlety są nie tylko pyszne! One są rewelacyjne! I w przygotowaniu, i w smaku. Polecam serdecznie przepis zwłaszcza tym zabieganym. Dziękuję:*

  4. Kotleciki wychodzą pyszne. Jest to wspaniała alternatywa tych smażonych na tłuszczu. Tutaj zdrowo i smacznie! Bardzo polecam

  5. Najlepsze kotlety w życiu. I to bez grama tłuszczu, jestem pozytywnie zaskoczona i od dziś tylko ten przepis. Dziękuję

  6. Hola, hola Mistrzu. Wszystko wspaniale, ale jest jedno ale. Papier do pieczenia, to maksymalna temperatura 220°. Powyżej uwalniają się substancje, których zdecydowanie nie chcemy w naszych

  7. Super kotlety,dzisiaj robiłam,teraz tylko według tego przepisu

  8. O tak, przepis supcio. Nie ma opcji żebym jeszcze smażył mielone, bo te wychodzą świetnie. Z tych składników wyszło mi 8 szt. a i temperaturę i czas należy dobrać samodzielnie. U mnie można więcej ale dałem jak w przepisie 230 z termoobiegiem i piekłem 15 min.

  9. Już miałam je zrobić , a tu takie coś .
    ,,,,,Z komentarzami spokojnie, muszę je najpierw zaakceptować, dopiero potem stają się widoczne.,,,
    Czyli może być 109 komentarzy że nie jest to smaczne

  10. Świetne kotlety wychodzą. Jestem zachwycony. Łatwo, szybko i przyjemnie się robi, ale u mnie na 250°C muszą się robić 15 minut bo po 12 są jeszcze surowe.
    GORĄCO POLECAM!!!

  11. Zrobiłem kotlety na 279 stopni na termoobiegu z miesa wolowo-wieprzowego, niestety nie mialem imboru, ale to co wyszlo to poezja, odtad tylko ten przepis

  12. Zgadzam się z przedmówcami.. przepyszne i jakie szybkie w zrobieniu
    Pozdrawiam

  13. Fantastyczne i zdrowsze, bo bez dodatkowego tłuszczu. Idealne dla smakoszy mielonych, którzy nie lubią smażyć.

  14. Byłam sceptycznie nastawiona do tego przepisu…Ale zrobiłam i nie żałuję!!!Tylko takie teraz będę robić kotleciki. Polecam!!

      • Odkąd wypróbowałam Mielone z piekarnika to tradycyjnych mielonych nie robię. Z piekarnika są przepyszne. Polecam.

      • Kasia,
        Takie wiadomości uwielbiam czytać. Dziękuję bardzo i polecam się na przyszłość 🙂
        Z komentarzami spokojnie, muszę je najpierw zaakceptować, dopiero potem stają się widoczne.
        Pozdrawiam
        Kuba

    • Ile piecze się kotlety,czy muszę je przewracać na drugą stronę i czy blacha powinna być wysmarowana tłuszczem?

      • Wszystko jest w przepisie…”Na blasze rozłóż papier do pieczenia. Uformuj 4 duże lub 6 mniejszych kotletów i pokładaj je na papierze. Piecz przez 10 minut na środkowej półce.”
        Kotletów nie przewracam.

Sprawdź również