menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kurę zalej zimną wodą tak aby woda była 5 cm powyżej mięsa i gotuj na małym ogniu około 40 minut. Następnie dodaj umyte i obrane warzywa oraz zioła. Całość gotuj dalej, do czasu aż mięso będzie miękkie, około 50 minut. Od czasu do czasu zbieraj tworzące się na wierzchu szumowiny. Pamiętaj żeby nie przykrywać rosołu ponieważ zmętnieje. Na koniec dopraw rosół solą oraz pieprzem i wyjmij kurę oraz warzywa. Połowę marchewki i pietruszki pokrój w półplasterki i dodaj ponownie do rosołu. Rosół podawaj z makaronem i ziołami. Z pozostałych warzyw możesz przygotować sałatkę jarzynową.

ocena:

Rosół Idealny

składniki

  • kura rosołowa – ok. 1,5 kg
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • garść łodyg z liśćmi lubczyku
  • 4 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • 8 ziaren różnokolorowego pieprzu
  • ew. końcówki z natki lub koperku (babcia zawsze zostawia do wywaru)
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kurę zalej zimną wodą tak aby woda była 5 cm powyżej mięsa i gotuj na małym ogniu około 40 minut. Następnie dodaj umyte i obrane warzywa oraz zioła. Całość gotuj dalej, do czasu aż mięso będzie miękkie, około 50 minut. Od czasu do czasu zbieraj tworzące się na wierzchu szumowiny. Pamiętaj żeby nie przykrywać rosołu ponieważ zmętnieje. Na koniec dopraw rosół solą oraz pieprzem i wyjmij kurę oraz warzywa. Połowę marchewki i pietruszki pokrój w półplasterki i dodaj ponownie do rosołu. Rosół podawaj z makaronem i ziołami. Z pozostałych warzyw możesz przygotować sałatkę jarzynową.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję