menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Miękkie mało utrzyj z cukrem i jajkami na gładką masę. Dodaj esencję waniliową obydwa rodzaje mąki, oraz proszek do pieczenia i miksuj razem, do czasu aż powstanie jednolite ciasto. Tak przygotowaną masę wymieszaj z żurawiną i czekoladą. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (ja użyłem dużej blachy długości ponad 30 cm) i wyłóż na nią ciasto. Wyrównaj, nakłuj w kilku miejscach patyczkiem lub wykałaczką i wstaw na 50 minut do nagrzanego do 160°C piekarnika. Po upieczeniu odczekaj aż ostygnie. To jest w tym przepisie najtrudniejsze.

ocena:

Szybkie ciasto z biała czekoladą i żurawiną

składniki

  • 170 g maki pszennej (około 1 szklanki)
  • 100 g maki kukurydzianej – jeśli nie macie dajcie więcej pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g pokrojonej w kostkę białej czekolady

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Miękkie mało utrzyj z cukrem i jajkami na gładką masę. Dodaj esencję waniliową obydwa rodzaje mąki, oraz proszek do pieczenia i miksuj razem, do czasu aż powstanie jednolite ciasto. Tak przygotowaną masę wymieszaj z żurawiną i czekoladą. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (ja użyłem dużej blachy długości ponad 30 cm) i wyłóż na nią ciasto. Wyrównaj, nakłuj w kilku miejscach patyczkiem lub wykałaczką i wstaw na 50 minut do nagrzanego do 160°C piekarnika. Po upieczeniu odczekaj aż ostygnie. To jest w tym przepisie najtrudniejsze.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję