menu

Ryba w cieście z domowymi frytkami, czyli FISH&CHIPS

 

Ryba w cieście z domowymi frytkami, czyli FISH&CHIPS 

 

 

Jak już zapewne wiecie uwielbiamy rodzinne podróżowanie. Kiedy brakuje czasu lub zasobów finansowych, wybieramy z dzieciakami inną formę turystyki tzw. turystykę „palcem po mapie”. Zosia zawsze chciała pojechać do Anglii aby zobaczyć Big Bena ale na razie się tam nie wybieramy. Zamiast dalekiej podróży zaproponowałem inne rozwiązanie, przygotujemy flagowe danie tamtejszej kuchni. Fish and chips, czyli ryba z frytkami to najbardziej popularne danie  w Wielkiej Brytanii, podawane niegdyś w zwiniętej gazecie. Dorsz smażony w cieście, podawany w towarzystwie chrupiących ciętych ziemniaków, króluje również na naszej rodzimej krainie Mazurach. Jedyną różnicą jest, że podajemy wtedy rodzinne gatunki ryb słodkowodnych. Najlepsze dodatki to te najprostsze sól, pieprz i szczypta zielonych ziół. Przed podaniem obiadu nie zapomnijcie o skropieniu ryby cytryną, która doda jej świeżości i aromatu. Do domowych frytek warto pomyśleć też o prostych sosach. Szklanka Coca-Coli to natomiast najlepsze zwieńczenie tej kulinarnej, odprężającej uczty.

 

Ryba w cieście z domowymi frytkami 

 

Składniki:

 

Ryba:

400g filetów z dorsza bez skóry

200g mąki pszennej + odrobina do obtoczenia ryby

250g zimnej wody gazowanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta kurkumy

sól, pieprz

olej do smażenia

 

Frytki:

800g dużych ziemniaków

2-3 łyżki oliwy z oliwek

sól

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj ale nie obieraj. Pokrój w dość grube frytki, następnie podgotuj w osolonym wrzątku około 4 minuty aby zmiękły ale trzymały swój kształt. Przełóż na ręcznik papierowy żeby przestygły i odparowały.

 

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Ostudzone frytki rozłóż na papierze do pieczenia, posmaruj oliwą i  dopraw solą. Zapiekaj przez 20-25 minut.

 

Rybę podziel na mniejsze kawałki,

 

dopraw solą i pieprzem.

 

W misce wymieszaj mąkę, wodę gazowaną, proszek do pieczenia, kurkumę aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Dopraw solą i pieprzem.

 

Dorsza oprósz mąką, smaż w rozgrzanym głębokim oleju przez około 5-6 minut, aż będzie chrupiący i złoty. Następnie osącz z nadmiaru tłuszczu.

 

 

Rybę podawaj od razu z domowymi frytkami.

 

Więcej przepisów znajdziecie w bezpłatnej aplikacji SimplyTastly (więcej na www.SimplyTastly.pl ) oraz pod etykietami 1,5 l butelek Coca-Coli.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję