menu

Ryba w papilotach z sosem czosnkowym. Krok po kroku.

 

Ryba w papilotach z sosem czosnkowym. Przepis krok po kroku.

 

Jak przygotować soczystą, idealnie upieczoną rybę??? Odpowiedź jest prosta, upiecz ją w papilotach zawsze wychodzi perfekcyjna. Poniżej dowiesz się jakie przyprawy, sos i temperaturę pieczenia zastosować. Dzięki tej recepturze Twoja ryba już nigdy nie wyjdzie wysuszona, czy mdła w smaku.

 

 

Składniki:

 

  • 500 g fileta z łososia ze skórą
  • 4 łyżeczki masła
  • garść ulubionych ziół, ja użyłem: tymianku, natki pietruszki i szczypiorku
  • 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka z cytryny
  • sól, czarny pieprz
  • do podania sos czosnkowy, ja użyłem Roleskiego

 

 

Przygotowanie:

 

Papier do pieczenia podziel na cztery równe arkusze, namocz w wodzie. Tak przygotowany papier staje się bardziej elastyczny i zabezpiecza rybę przed wysuszeniem.

 

Filet podziel na cztery równe kawałki. Usuń ewentualne ości i resztki łusek. Rybę połóż na wilgotnym papierze do pieczenia. Dopraw szczodrze solą i czarnym pieprzem. Dodaj kawałek masła, ulubione posiekane zioła, czosnek pokrojony w płatki, skórkę i sok z cytryny. Zwiń papiloty zamknięciem do góry.

 

Łososia piecz w 220°C z termoobiegiem przez 15-20 minut. Dla tych, którzy lubią lekko różową rybkę piętnaście minut w zupełności wystarczy. Dla zwolenników bardziej ściętej ryby polecam czas wydłużyć do dwudziestu minut.

 

Rybę podawaj z ryżem, lekką sałatką z pomidorami i oliwą z oliwek oraz z białym kremowym sosem, ja użyłem tego od Roleskiego

 

Poezja smaku

 

Tak przygotowana ryba to po prostu poezja smaku i co ważne nie jest mocno kaloryczna. W zasadzie w tym przepisie można by w ogóle zrezygnować z dodatkowego tłuszczu. Patent z namaczaniem papieru do pieczenia sprawia, że ryba nie wysycha i w papilotach wytwarza się delikatna para wodna. Dzięki temu łosoś jest bajecznie delikatny, a przyprawy i zioła mieszają się i wchłaniają w mięso. Jeżeli jesteście fanami ryby w trochę cięższym wydaniu TUTAJ znajdziecie przepis dla siebie.

 

Ryba w papilotach z sosem czosnkowym poleca się do przygotowania. W razie jakichkolwiek zagwozdek jestem do Waszej dyspozycji. Wystarczy napisać komentarz pod wpisem lub na FB, ewentualnie na Instagramie.

Jedna odpowiedź do “Ryba w papilotach z sosem czosnkowym. Krok po kroku.”

  1. Gregor Zielinski pisze:

    Rewelacyjny przepis krok po kroku fajnymi pomysłami np. na zmoczenie papieru do pieczenia …..w życiu by mi to do głowy nie przyszło i zawsze się złościłem że ten papier jest taki sztywny i ciężko go formować , a tutaj taki prosty sposób ( teraz jest prosty) . A wracając do ryby łosoś w tym wypadku , zawsze piekłem go w piekarniku i szczerze mówiąc mogłem w nim gwoździe wbijać taki był suchy. Polecam wszystkim ten przepis jest bardzo prosty i nawet tak prosty hydraulik jak ja jest w stanie go zrealizować…..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję