menu

Ryż zasmażany z kurczakiem i warzywami. Przepis krok po kroku

Ryż zasmażany z kurczakiem i warzywami. Przepis krok po kroku

Ryż zasmażany z kurczakiem i warzywami

Ryż zasmażany z kurczakiem i warzywami. Składniki:

 

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Na mocno rozgrzanym oleju podsmaż pierś pokrojoną w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Kiedy mięso się zrumieni dodaj pokrojoną marchew. Po 2 minutach wsyp cebulę pokrojoną w kostkę, kiedy zacznie się karmelizować, dodaj paprykę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Smaż dodatkowe 3-4 minuty od czasu do mieszając. Następnie dodaj cukinię pokrojoną w cienkie paski, smaż jeszcze 2 minuty.

 

Po tym czasie wsyp przyprawy: curry, kurkumę, paprykę i cynamon. Wymieszaj kurczaka z warzywami i przyprawami, wsyp ugotowany ryż. Całość zasmażaj około 4-5 minut, nie zapominaj o mieszaniu.

 

Podsmażone składniki przesuń na bok, pozostawiając pół patelni wolnej. W puste miejsce wlej rozbełtane jajko, poczekaj aż podsmaży się z jednej strony i rozdrobnij na mniejsze kawałki. Wymieszaj z pozostałymi składnikami.

 

Ryż zasmażany z kurczakiem i warzywami podawaj najlepiej z posiekaną dymką i ewentualnie prażoną cebulką i sezamem.

 

Ryż zasmażany z kurczakiem i warzywami. Przepis krok po kroku

 

Co zrobić z ryżem który zostaje po obiedzie? To pytanie często pojawia się w internetach.  Można zrobić gołąbki (link) takie  lub takie z kaszą gryczaną (link). Ja polecam jeden z moich ulubionych przepisów, czyli ryż zasmażany z kurczakiem i warzywami.

 

Wszyscy za nim przepadają

 

Robię go często jako lunch dla stuffu w moim bistro, wszyscy za nim przepadają. W domu ma też wielu zwolenników, dlatego postanowiłem podzielić się recepturą na ryż zasmażany z kurczakiem i warzywami. Jeżeli chodzi o mieszankę warzyw możecie używać dowolnej, nawet takiej mrożonej. Mięso zasadniczo też dowolne, warto stosować zawsze podobną mieszankę przypraw to gwarancja sukcesu. Zwłaszcza cynamon, który kojarzy się głównie ze słodkimi daniami tutaj robi kapitalną robotę. Bardzo fajnie komponują się kawałki jajka, a do dekoracji uwielbiam dymkę ale może być kolendra z prażonym sezamem i cebulką.

 

Zapraszam ryż zasmażany z kurczakiem i warzywami z tego przepisu jest najlepszy. Łatwo się go robi, nic prawie nie kosztuje.

 

SMACZNEGO!!!

Jeśli chcecie być na bieżąco ze wszystkimi moimi przepisami zapraszam do śledzenia mnie na FACEBOOKU (link)INSTAGRAMIE (link) 

 

23 odpowiedzi na “Ryż zasmażany z kurczakiem i warzywami. Przepis krok po kroku”

  1. Ewa zmuda trzebiatowska pisze:

    Fajne skladniki fajna potrawa warta sprobowania

  2. Paulina pisze:

    Danie przepyszne 🙂 właśnie biorę się za dokładkę, polecam! ☺️

  3. Marek pisze:

    Dziś zrobine.Po prostu pychota.

  4. Iwona pisze:

    Ja też zrobiłam to danie. Zamiast świeżego mięsa dodałam pieczone udka z kurczaka, które mi zostały z poprzedniego obiadu i wyszło naprawdę znakomicie. Zachęcam wszystkich do skorzystania z tego przepisu.

  5. ewa pisze:

    Świetny przepis! Do smażącego się kurczaka dodałam trochę sosu sojowego zamiast soli, a przyprawiając danie dorzuciłam ciut chilli w proszku. Petarda!
    🙂

    • Jakub Kuroń pisze:

      Uwielbiam sos sojowy i chilli ale chciałem, aby przepis był jak najprostszy.

      I tak jak w Twoim przypadku każdy mógł coś od siebie zmodyfikować 🙂

      Pozdrawiam

  6. Sara pisze:

    Zrobiłam dzisiaj na obiad i gdyby nie to,że mąż musi coś zjeść po pracy,zjadłabym całość. Na pewno to danie zagości w moim stałym menu,bo jest po prostu przepyszne. Wykonanie banalne,czas zrobienia idealnie szybki. Takie obiady lubię

  7. Maniek pisze:

    Robiłem dwa razy. Robi furorę te danie u mnie w domu dziękuję

  8. Metaxa pisze:

    Pochodziłam do tego przepisu sceptycznie, do tej pory żadna wersja domowego chińczyka mi nie smakowała. Ale muszę przyznać że ten przepis daje radę. Na pewno nie jest to mój ostatni raz.

  9. Marcela pisze:

    Jakub od jakiegoś czasu spoglądam na twoje przepisy dziś zrobiłam ten ryż i powiem ci ze supeeer moje dzieciaki zjadły a to nie zawsze się udaje żeby zjadły warzywa 🙂

  10. Tomasz pisze:

    Bardzo dobre wszyscy się zajadali nawet dzieci 😉
    Bedę na pewno wracał do tego przepisu 🙂

  11. Ewelka pisze:

    Rewelacyjny przepis 🙂 podesłałam synowi Pana stronę i codziennie próbuje kolejnych pysznych przepisów wczoraj padł wybór na ryż – o niebo lepszy niż w restauracjach 😉

  12. Oliwia pisze:

    Przepyszne danie! Na pewno tu wrócę po więcej przepisów!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję