menu

Stek wołowy z antrykotu. Przepis krok po kroku

 

Stek wołowy z antrykotu. Przepis krok po kroku.

 

Dzisiaj mam dla Was przepis na stek wołowy z antrykotu. Wpis ten rozwieje dużo wszystkie wątpliwości odnośnie przygotowywania steka z antrykotu. Sporo też dowiecie się na temat przygotowania i obróbki termicznej wołowiny. Czy solimy przed smażeniem, czy też nie. Jakich przypraw użyć i jakie dodatki zaserwować. Tego wszystkiego dowiecie się w tekście poniżej.

 

 

Stek wołowy z antrykotu

 

Składniki:

 

  • stek wołowy o wadze około 220-250 g
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • 50 g masła
  • sól, czarny pieprz
  • sos do steków i burgerów (ja użyłem sosu od Roleskiego)

 

Masło ziołowe:

 

  • 100 g masła
  • 3 łyżki ulubionych posiekanych ziół (ja wybrałem natkę pietruszki, szczypior, świeży tymianek)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, czarny pieprz

 

Przygotowanie:

 

Steka 10 minut przed włożeniem na patelnie doprawiam solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstaw mięso na bok i zajmij się masłem ziołowym.

 

Masło wyjmij prosto z lodówki i wymieszaj z posiekaną drobno natką pietruszki, szczypiorkiem, listkami tymianku oraz solą i pieprzem. Masło ziołowe śmiało można modyfikować pod kątem dania do którego będziemy go używać. Do ryb i owoców morza dodajemy skórkę cytrynową. Do jagnięciny rozmaryn, a do kurczaka np. drobno posiekane suszone pomidory. Jeżeli chcesz żeby masło miało kopa, dodaj papryczkę chilli.

 

Zwiń w rulon, zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na 1-2 godziny, aż stwardnieje. Można też włożyć do zamrażarki na 30 minut, znacznie przyspieszy to proces.

 

Steka smaż na rozgrzanym oleju 3 minuty z jednej strony, następnie przełóż na drugą i dodaj 50 g masła, tymianek i rozgniecione ząbki czosnku. Smaż jeszcze około 3 minuty podlewając sosem maślanym. Przed podaniem przełóż stek na ciepły talerz aby “odpoczął” 5 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami, ja lubię młode ziemniaczki i pieczarki oraz sos do steków i burgerów. Oczywiście nie zapomnij o kawałku masła ziołowego.

 

 

Kulinarny mit

 

We wpisie pozwoliłem sobie także zerwać z kolejnym kulinarnym mitem. Mianowicie, że stek solimy po usmażeniu… to moim zdaniem wierutna bzdura. Po posoleniu mięsa zachodzi proces OSMOZY, czyli wyciek soków z komórek, co powoduje w jakimś stopniu utratę soczystości. Ale jeżeli stek solimy tuż przed smażeniem, w najmniejszym stopniu nie wpłynie to na twardość mięsa. Ta sama zasada jest przy przygotowaniu wątróbki o czym pisałem TUTAJ. Wiem, że niektórych może to oburzyć, ale mnie nie interesuje co powtarzają ludzie i to czego uczyła mnie babcia tylko naukowe fakty i wieloletnie doświadczenie.

 

Mam nadzieję, że teraz przygotowanie steka, nie będzie dla Was problemem. Jeżeli jednak pojawią się jakieś pytania jestem na kulinarnym posterunku. Piszcie komentarze, będę rozwiewał Wasze wątpliwości.

 

SMACZNEGO!!!

2 odpowiedzi na “Stek wołowy z antrykotu. Przepis krok po kroku”

  1. isabella pisze:

    dzien dobry panie Jakubie
    zgadzam sie w pelni z kwestja solenia przed czy po … ma pan absolutna racje
    Mam tylko jedno male pytanie .. czy czas smazenie stekow nie powinien byc zroznicowany w zaleznosci od tego w jakiej postaci go sobie zyczymy ? like rare , medium or well done ?
    A moze przy steku z antrykota nie ma to znaczenia?

    uklony

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję