menu

Zupa cebulowa z grzankami. Przepis krok po kroku.

Zupa cebulowa z grzankami. Przepis krok po kroku. 

 

 
Zupa cebulowa z grzankami. Składniki:

 

  • 1,3 kg cebuli
  • 50 g masła
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1,5 l wywaru wołowego lub drobiowego
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • sól, pieprz, cukier

 

Grzanki:

 

  • 1 bagietka
  • 200 g żółtego sera np. gouda
  • ew. świeży tymianek

 

Przygotowanie:

 

Cebule pokrój w piórka. W garnku rozgrzej masło z oliwą. Podsmaż cebule aż będzie ciemno złota, intensywna w zapachu. Na średnim ogniu zajmie to około 20-25 minut. Pamiętaj aby dość często mieszkać.

 

Po tym czasie wlej wino, pozwól mu odparować. Następnie wlej wywar, zmniejsz moc palnika na minimum, gotuj jeszcze 30 minut.

 

Na końcu dodaj posiekany tymianek, dopraw solą, pieprzem i cukrem.

 

Przygotuj grzanki. Piekarnik rozgrzej do 200°C z funkcją grilla. Bagietkę pokrój w plasterki. Posyp drobno startym serem, może być wymieszany z tymiankiem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj aż będą rumiane, około 5 minut.

 

Zupę podawaj z grzankami. Jeżeli zostanie żółty ser, można nim dodatkowo posypać zupę.
Zupę można też zapiec w piekarniku. Bagietkę opiecz w tosterze lub piekarniku. Gotową zupę przelej do miseczek. Na górze ułóż opieczona chleb, posyp startym serem. Zapiekaj w 200°C z funkcją grilla przez około 5-8 minut.

 

Najlepszym moim zdaniem remedium na chłodniejsze dni jest zupa cebulowa z grzankami. Prosta, treściwa i pełna chrupiących grzanek z ciągnącym serem. Idealna po powrocie do domu z szarego dworu. Może dorównywać jej tylko TA zupa (link)

 

Pozycja obowiązkowa

 

Robiłem ją z tysiąc razy ale nigdy nie spisałem w formie przepisu, krok po kroku. Dlatego postanowiłem to uczynić i dodać w końcu na stronę. W końcu zupa cebulowa z grzankami to pozycja obowiązkowa na każdym blogu kulinarnym.

 

Smak jest pełen

 

Podstawą tej klasycznej zupy jest oczywiście cebula, wywar wołowy (ale inny intensywny też zda egzamin), białe wytrawne wino oraz w moim przypadku świeży tymianek. Nie zapominajmy o chrupiących grzankach z bagietki z żółtym serem np. gouda. Kluczem do idealnego smaku, oprócz intensywnego wywaru jest dobrze przysmażona cebula. Powinna ona nawet troszeczkę przywrzeć do garnka, wtedy smak jest pełen.

 

Zupa cebulowa z grzankami poleca się do przygotowania. Podzielcie się swoimi wrażeniami w komentarzu.

 

SMACZNEGO!!!

2 odpowiedzi na “Zupa cebulowa z grzankami. Przepis krok po kroku.”

  1. Mago napisał(a):

    Uwielbiam zupę cebulową z grzankami, ja zwykle miksuję:) pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję