X

Czego szukasz?

Przepis
BabeczkiCiasta i ciastkaDesery

Babeczki marchewkowe

Składniki

  • 250 g marchewki startej na grubych oczkach
  • 140 g cukru lub 0,5 szklanki miodu
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • ew. 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

 Krem z serka

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g serka typu Philadelphia

Sposób przyrządzania

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej. Następnie miksując dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Wszystko miksuj na gładką masę. Pod koniec dodaj startą marchewkę i orzechy. Delikatnie połącz składniki łyżką. Ciasto nakładaj  do 3/4 wysokości papilotek i piecz w 180°C 20-25 minut. 

Wszystkie składniki kremu zmieszaj ze sobą mikserem na idealnie gładką masę. Następnie przełóż go do rękawa cukierniczego. Aby krem lepiej trzymał się babeczki zetnij czubki i rękawem cukierniczym ozdobnie nałóż kremową masę. Ozdób ulubionymi świeżymi owocami lub polej ulubionym słodkim sosem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również