menu

Dziecinnie proste muffinki z czekoladą. Krok po kroku.

Dziecinnie proste babeczki z czekoladą

 

Dziecinnie proste babeczki z czekoladą. Składniki:

 

 

  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 ml oleju
  • 250 ml mleka
  • 100 g czekolady deserowej

 

Na początek wymieszaj w misce wszystkie suche składniki.

 

Następnie dodaj wszystkie składniki płynne. 

 

Ciasto dokładnie mieszaj rózgą lub łyżką do uzyskania jednolitej gładkiej masy.

 

Po łyżce ciasta nałóż do papierowej papilotki, na środku każdej babeczki wetknij po kostce czekolady.  

 

 

Czekoladę przykryj dodatkową porcją ciasta, tak aby wypełniło papilotkę do 3/4 wysokości. Piecz w 180°C przez 25-30 minut. Tryb “góra – dół” Pod koniec pieczenia dobrze jest ukłuć drewnianym patyczkiem babeczkę, aby sprawdzić czy w środku nie ma surowego ciasta. 

 

Dziecinnie proste muffinki z czekoladą podawaj z cukrem pudrem lub polne lukrem przepis znajdziesz TU (link)

 

Nasza szalona kulinarna blogerka Zosia, przygotowała dla Was kolejny rewelacyjny przepis. Dziecinnie proste muffinki z czekoladą nie sprawią problemu nawet największemu laikowi. Jeżeli również tak jak my uwielbiacie gotować z dziećmi, ten przepis jest idealny.

 

Radość w całej chałupie gwarantowana

 

Dziecinnie proste muffinki z czekoladą przygotujesz dosłownie z ośmiu składników, mając 30 minut wolnego czasu. Radość w całej chałupie gwarantowana lub zwrot pieniędzy 😉. W ogóle na naszej stronie znajdziesz sporo przepisów na różnego rodzaju babeczki, na przykład na jedne z naszych ulubionych: Babeczki marchewkowe ZOBACZ TU. Jeżeli wasze pociechy potrzebują dodatkowej zachęty, polecam taki zestaw na początek ZOBACZ TU.

 

Dziecinnie proste

 

Dobrze jest zaopatrzyć się w odpowiednie sprzęty. Podstawą są papilotki do muffinek DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ. Bez nich nie polecam w ogóle zaczynać przygody z wypiekiem babeczek. Przydatnym gadżetem jest także forma, do której włożysz papilotki. Proponuję silikonową ZOBACZ TU lub bardziej tradycyjną ze stali węglowej SPRAWDŹ DOSTĘPNOŚĆ. Jeżeli masz akcesoria w domu to od razu możesz zabrać się pieczenia. Zosia z naszym wsparciem pracuje już nad nowymi przepisami, więc wypatrujcie ich na horyzoncie. Wszystkie będą dziecinnie proste i oszałamiające PYSZNE 😊

 

Dziecinnie proste muffinki z czekoladą czekają na wypróbowanie. Nie każ im czekać, wypróbuj przepis krok po kroku. W razie pytań nie krępuj się, pisz śmiało, odpowiemy na wszystkie komentarze.

 

SMACZNEGO!!!

48 odpowiedzi na “Dziecinnie proste muffinki z czekoladą. Krok po kroku.”

  1. Konesso pisze:

    Wyglądają fantastycznie! Tego nam brakuje do naszej popołudniowej kawy 🙂

  2. Zwierzchowska. Wieslawa pisze:

    Pyszne. Zaraz. Zrobię

  3. Natalia pisze:

    Mega szybko i mega łatwe! Polecam dodać kakao do ciasta wtedy wychodzą “bardzo” czekoladowe! 🙂

  4. Ania pisze:

    300g mąki to ile szkl.? I ile sztuk mafinek wychodzi?

  5. Ela pisze:

    Czy przepis sprawdza się też z mąką bezglutenową?

    • Jakub Kuroń pisze:

      Ela,

      Tak na oko nie powiem. Trzeba wypróbować ale myślę, że bezglutenowej trzeba dać trochę mniej.
      Może poszukaj przepisu na stronie dla osób z celiakią, będziesz pewna rezultatu.

  6. Ewelina pisze:

    Cudowne są
    Robiłam i w pt i w ndz bo tak znikają

  7. Anna Ziembla pisze:

    Bardzo proste i smaczne przede wszystkim dzieci zachwycone 🙂

  8. Iwona pisze:

    Właśnie przeczytałam przepis i już przygotowywuję ‍składniki , muffinki będą w sam raz na dzisiejszy nadmorski piknik z dziećmi – pozdrawiam serdecznie ze słonecznej Marsylii

  9. Iwona pisze:

    Piknik był fantastyczny, a muffinki królowały – miały również swoją sesję zdjęciową przed zjedzeniem

    • Jakub Kuroń pisze:

      Niestety na stronie nie mam możliwości dodawania zdjęć ale jeżeli masz, to możesz podzielić się na FB i Instagramie “Gotuj z Kuroniem”.
      Będzie nam miło 🙂

      Pozdrawiam

  10. Beata pisze:

    Właśnie piekę kolejną porcję. Są przepyszne!!! Mój synek je uwielbia.

  11. Maria pisze:

    Muffinki są przepyszne! Zamiast czekolady dodałam nutellę i po godzinie już ich nie było

  12. Kinga pisze:

    Czekoladę można zastąpić budyniem?tylko zastanawiam się czy naszprycować surową babeczkę przed pieczeniem czy lepiej gorącą po upieczeniu?

    • Jakub Kuroń pisze:

      Budyń dodaj tak jak czekoladę w moim przepisie na jedną część ciasta i przykryj drugą.
      Tylko budyń ugotuj w połowie mleka podanego w przepisie na opakowaniu.

      Pozdrawiam

  13. Kinga pisze:

    Dlaczego budyń ugotować w połowie mleka?a nie będzie zbyt gęsty?dodawać do niego masło i zrobić jak krem budyniowy?

    • Jakub Kuroń pisze:

      Będzie gęstszy ale pod wpływem się nie rozpłynie. Do babeczek budyń powinien być gęstszy, możesz zwiększyć ilość mleka ale nie na taką jak na opakowaniu,
      Będzie dobrze, zaufaj mi 🙂

  14. Kinga pisze:

    Co najważniejsze, ugotowany budyń do nadziewania babeczki powinien być ciepły czy zimny?do podanych składników można dodać kakao, aby otrzymać czekoladowe muffiny czy jednak ciasto będzie za suche?

  15. eg pisze:

    Nie tylko dzieciom smakowały. Pyszne 😉 Zamiast czekolady deserowej dałam mleczną. Babeczki były upieczone, ale czekolada nie rozpuściła się w całości. Hm…
    Pozdrawiam

  16. Sylwia pisze:

    Czy te babeczki wyjdą jeśli upieczemy je na termoobiegu?
    Jaka temp pieczenia wtedy?

  17. Sabina pisze:

    A ja zabieram się teraz za babeczki nie trzeba miksera więc bobasa nie obudzę. Już nie mogę się doczekać, wyglądają apetycznie

  18. Sabina pisze:

    Są piękne tylko zbyt długo trzymałam je w piecu. No i czekolada nie ta. A tak są rewelacyjne szybkie w przygotowaniu i łatwe

  19. Iwona pisze:

    A czy mleko można czymś zastąpić? Dziecko uczulone:(

  20. MM pisze:

    Sa przepyszne. Jeszcze nie jadlam tak przepysznuch muffinek. Gramowka zgadza sie co do gramy. Pozdrawiam i czekam na wiecej przepisow

  21. Julia pisze:

    Szczerze powiedziawszy z tego przepisu wychodzi najlepsze ciasto na muffinki. Chciałabym teraz zrobić je z bananami i posiekaną czekoladą zamiast kostki (nie zawsze się dobrze rozpuści), tak że, czy jeżeli do składników mokrych dodam po prostu rozgniecione banany, to będzie ok? I ile powinnam ich dodać?

  22. Kasiula pisze:

    Czy z Nutellą babeczki również wyjdą? Nie wypłynie ta nutella

  23. Krysia pisze:

    Wspaniały przepis.
    Kupiłeś mnie.
    Zrobię jutro…pozdrawiam.

  24. Bogusia pisze:

    Czy zamiast czekolady można dać np.nutellę?

  25. Aga pisze:

    Ja bede robic z moimi 2,5 latkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję