menu
fot. Lubomir Lipov

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiej przez drobne sito. Dodaj śmietanę, żółtka, sól, rum i wyrób ciasto.
Ciasto na faworki rozciągamy, bijemy, męczymy, po to by faworki były smaczne i chrupiące.
Po dokładnym wyrobieniu podziel ciasto na 4 części i cieniuteńko rozwałkuj – im cieniej tym lepiej (jeżeli będzie się kleić lekko podsyp mąką).
Pokrój na paski szerokości 3-4 centymetrów i długości około 15 centymetrów. W środku każdego paska zrób nacięcie, przez które przewlecz jeden koniec faworka.
W garnku rozgrzej olej ze smalcem. Wrzuć jednego faworka, jeżeli zaczyna bulgotać to olej jest dobrze rozgrzany
Faworki partiami wrzuć na rozgrzany tłuszcz, nie za dużo i w trakcie smażenia obracaj na drugą stronę, żeby zarumieniły się z obu stron.
Wyjmij je na duże sito albo ręcznik papierowy, gdy obciekną z tłuszczu posyp cukrem pudrem.

ocena:

Faworki Kuby

składniki

  • 200 g mąki
  • 3 żółtka
  • 3– 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki rumu
  • 250 g smalcu
  • 200 ml oleju
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiej przez drobne sito. Dodaj śmietanę, żółtka, sól, rum i wyrób ciasto.
Ciasto na faworki rozciągamy, bijemy, męczymy, po to by faworki były smaczne i chrupiące.
Po dokładnym wyrobieniu podziel ciasto na 4 części i cieniuteńko rozwałkuj – im cieniej tym lepiej (jeżeli będzie się kleić lekko podsyp mąką).
Pokrój na paski szerokości 3-4 centymetrów i długości około 15 centymetrów. W środku każdego paska zrób nacięcie, przez które przewlecz jeden koniec faworka.
W garnku rozgrzej olej ze smalcem. Wrzuć jednego faworka, jeżeli zaczyna bulgotać to olej jest dobrze rozgrzany
Faworki partiami wrzuć na rozgrzany tłuszcz, nie za dużo i w trakcie smażenia obracaj na drugą stronę, żeby zarumieniły się z obu stron.
Wyjmij je na duże sito albo ręcznik papierowy, gdy obciekną z tłuszczu posyp cukrem pudrem.