menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy ze śmietaną. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę delikatnie mieszamy z żółtkami. Smażymy na niedużej patelni około 6–8 omletów. Za każdym razem rozgrzewamy na patelni trochę masła, wlewamy masę jajeczną i smażymy na silnym ogniu, tak żeby spód się zrumienił, a wierzch delikatnie ściął. Śmietankę ubijamy. Połowę owoców miksujemy z cukrem pudrem. Układamy kolejno omlety, na nich trochę bitej śmietany oraz owoce. Na koniec oblewamy tort sosem owocowym.

ocena:

Omlet z owocami

składniki

  • 9 jajek
  • 1 kg świeżych miękkich owoców: truskawek, malin, jagód, poziomek, lub musu z gruszek, jabłek, moreli itp.
  • 50 ml śmietany 18-22%
  • 150 ml śmietany 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 50 g masła, szczypta soli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy ze śmietaną. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę delikatnie mieszamy z żółtkami. Smażymy na niedużej patelni około 6–8 omletów. Za każdym razem rozgrzewamy na patelni trochę masła, wlewamy masę jajeczną i smażymy na silnym ogniu, tak żeby spód się zrumienił, a wierzch delikatnie ściął. Śmietankę ubijamy. Połowę owoców miksujemy z cukrem pudrem. Układamy kolejno omlety, na nich trochę bitej śmietany oraz owoce. Na koniec oblewamy tort sosem owocowym.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję