menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do przesianej mąki dodajemy jaja, cukier waniliowy i szczyptę soli, dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy jogurt zmieszany z wodą. Ciasto ubijamy przy pomocy trzepaczki lub miksera, na końcu dolewamy olej. Odstawiamy na pół godziny. Smażymy na oleju lub odrobinie masła. Dla uzyskania szczególnych walorów smakowych możemy eksperymentować, co jak zwykle serdecznie Państwu polecam i mieszać mąkę pszenną z gryczaną lub razową. Gotowe naleśniki smarujemy miodem, posypujemy bakaliami i zwijamy w ruloniki.

ocena:

Naleśniki orzechowe

składniki

  • #Ciasto
  • 170 g mąki (ok. 1 szklanki)
  • 2 jajka
  • 125 ml jogurtu
  • 125 ml wody
  • cukier waniliowy
  • 30 ml oleju
  • sól
  • #Nadzienie
  • 100 g drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • ew. 50 rodzynek lub smażonej skórki pomarańczowej

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do przesianej mąki dodajemy jaja, cukier waniliowy i szczyptę soli, dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy jogurt zmieszany z wodą. Ciasto ubijamy przy pomocy trzepaczki lub miksera, na końcu dolewamy olej. Odstawiamy na pół godziny. Smażymy na oleju lub odrobinie masła. Dla uzyskania szczególnych walorów smakowych możemy eksperymentować, co jak zwykle serdecznie Państwu polecam i mieszać mąkę pszenną z gryczaną lub razową. Gotowe naleśniki smarujemy miodem, posypujemy bakaliami i zwijamy w ruloniki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję