menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i smalec. Siekamy nożem, następnie ubijamy jako z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Łączymy z mąką i wyrabiamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części. Z 2/3 wałkujemy placek o grubości 1,5 cm. Blachę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Kładziemy na nią placek i pieczemy w nagrzanym do 180° piekarniku na złoty kolor – ok. 30 minut. Jabłka obieramy, szatkujemy, wrzucamy do rondla smażymy z cukrem na marmoladę. Ciepłą masę nakładamy na upieczony placek. Z pozostałej 1/3 ciasta formujemy wałeczki i układamy z nich kratkę na wierzchu ciasta, smarujemy posłodzonym mlekiem. Wstawiamy do gorącego piekarnika na mniej więcej 10-15 minut, aż wierzch się zarumieni. Kroimy następnego dnia.

ocena:

Szarlotka popularna

składniki

-350 g mąki (ok. 2 szklanki)
-100 g cukru
-150 g masła
-2 łyżki smalcu
-1 jajko
-proszek do pieczenia
-cukier waniliowy
Nadzienie
-750 g jabłek, najlepiej winnych
-250 g cukru

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i smalec. Siekamy nożem, następnie ubijamy jako z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Łączymy z mąką i wyrabiamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części. Z 2/3 wałkujemy placek o grubości 1,5 cm. Blachę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Kładziemy na nią placek i pieczemy w nagrzanym do 180° piekarniku na złoty kolor – ok. 30 minut. Jabłka obieramy, szatkujemy, wrzucamy do rondla smażymy z cukrem na marmoladę. Ciepłą masę nakładamy na upieczony placek. Z pozostałej 1/3 ciasta formujemy wałeczki i układamy z nich kratkę na wierzchu ciasta, smarujemy posłodzonym mlekiem. Wstawiamy do gorącego piekarnika na mniej więcej 10-15 minut, aż wierzch się zarumieni. Kroimy następnego dnia.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję