menu

Prosta i przepyszna szarlotka. Przepis krok po kroku!

Prosta i przepyszna Szarlotka:

 

Szukasz ciasta na spotkanie w szerszym gronie? Szarlotka z tego przepisu to najlepsze co może cię spotkać, idealnie smakuje z kubkiem ulubionej kawy lub herbaty.

 

 

Szarlotka składniki:

 

  • 400 g mąki pszennej 
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • skórka otarta z pomarańczy lub aromat pomarańczowy
  • 1 opakowanie kisielu cytrynowego
  • 1,5 kg kwaśnych twardych jabłek np. Szara reneta, Antonówka

 

Sposób przygotowania:

 

Mąkę z 4 żółtkami, masłem, cukrem, proszkiem do pieczenia i aromatem wyrabiaj aż powstanie zwarta gładka kulka.

 

Powstałe ciasto podziel na 2 równe części. Jedną część włóż do zamrażarki. Natomiast drugą częścią wyłóż blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm pokrytą papierem do pieczenia. 

 

Jabłka obierz i pokrój w kostkę ok 1 cm na 1 cm. Jeśli jabłka są miękkie i słodkie dodaj do nich sok z jednej cytryny oraz czubatą łyżkę bułki tartej. Możesz również dodać cynamon. Dokładnie wymieszaj. Jabłka ułóż na dolnej części ciasta.

 

Następnie ubij pianę z 4 białek. Dodaj kisiel cytrynowy, delikatnie wymieszaj i ułóż ją na jabłkach. Na koniec na pianę z białek zetrzyj zamrożoną część ciasta.

Piecz 45 minut w 180 °C grzanie “góra- dół” 

 

 

Jeśli życie daje ci jabłka, zrób szarlotkę

 

Przełom lata i jesieni to czas jabłek. Można powiedzieć, że wysypują się zewsząd. Pełno ich gałęziach, bazarkach a każdy znajomy próbuje cię nimi obdarować, przynajmniej tak jest w moim przypadku. Nie ma co narzekać, jeśli życie daje ci jabłka, zrób szarlotkę 😉

 

Nie zdradzę jakiejś wielkiej tajemnicy ale najważniejsze w szarlotce są jabłka. Warto wybrać odpowiedni gatunek np. Szarą renetę (Link) , Antonówkę lub Papierówkę. Nie mogą to być odmiany zbyt soczyste, ponieważ puszczają za dużo soku i znikają w cieście. Reszta to już pestka, należy postępować wedle wskazówek a szarlotka wyjdzie przepyszna 🙂

Nie ma chyba bardziej klasycznego ciasta niż szarlotka, no może w szranki stanąć może tylko sernik (link). Ale w tym okresie na pewno wygrywa szarlotka. Dlatego dziele się z Wami naszym ulubionym przepisem krok po kroku.

 

Zapraszam do wypróbowania przepisu na szarlotkę. A uwagami podziel się w komentarzach.

 

SMACZNEGO!!!

23 odpowiedzi na “Prosta i przepyszna szarlotka. Przepis krok po kroku!”

  1. Basia napisał(a):

    Dodajemy kisiel w proszku? Czy rozpuszczony? Pozdrawiam

  2. Elżbieta napisał(a):

    Cudnie, wreszcie przepis w którym nie ma przymusu sypania cynamonu. Zapisałam , zastosuję bo wygląda smacznie – dziękuję

  3. Joanna napisał(a):

    Czy można zastąpić masło margaryną czy też smak będzie już nie ten?

  4. Maja napisał(a):

    Jabłek nie słodzić???

  5. Angelika napisał(a):

    A gdzie ten kisiel ? Bo nie widzę?

  6. Angelika napisał(a):

    Czym można zastąpić kisiel?

  7. Kasia napisał(a):

    Cudowna!! To jest pierwsze ciasto które sama upiekłam właśnie z Pana przepisu!! Obłędna w smaku i stanowiła duża niespodziankę dla mamy w jej imieniny! Pozdrawiam!

  8. Natalia napisał(a):

    Ciasto upiekłam .
    Bardzo dobre aczkolwiek spód się nie wypiekł , a temperatura i czas pieczenia tak jak w przepisie .

  9. WIESIA napisał(a):

    UPIEKE MAM SWOJE JABLKA NAPEWNO DOBRA

  10. R napisał(a):

    Czy make pszenna moge zastapic orkiszowa ??

  11. Beata napisał(a):

    Ile tego aromatu należy użyć? Lubię czasem przedobrzyć.

  12. Joanna napisał(a):

    A ja właśnie piekę i wolałam całą buteleczkę…. Myślałam, że albo skórka z pomarańczy albo cała buteleczka aromatu Zobaczymy jakie będzie jak już się upiecze Za to wątpliwości miałam przy poziomie piekarnika. Ustawiłam na środkowej kratce. Góra ciasta jest i tak blisko góry piekarnika, za to wysoko od jego dołu. Zobaczymy jak to wyjdzie. Pierwsze koty za płoty

  13. Joanna napisał(a):

    Olśniło mnie, że taka buteleczka to ma z 9 ml, w sumie niecałe 2 łyżeczki, to raczej masakry nie ma i nie pomrzemy;) Następnym razem wcześniej zajrzę do komentarzy:)
    A i w domu zapach cudny:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję