menu

Udko pieczone

Udko pieczone to jedno z najpopularniejszych niedzielnych dań. Dzisiaj przygotowałem je trochę inaczej w marynacie z delikatną nutą orientu 😉

 

Mnóstwo w internecie przepisów na udko z kurczaka, być może większość  jest w porządku ale dominuje w nich wszędobylska słodka papryka w proszku lub majeranek. Nie żebym miał coś przeciwko tym przyprawom, tylko wydaje mi się, że na hasło udko pieczone wszyscy jak jeden mąż kombinują w taki sam sposób. Moja propozycja jest nieco inna, aromatyczna marynata na bazie: sosu sojowego, miodu, sosu chilli i imbiru…brzmi dobrze?

 

Pamiętajcie aby w miarę możliwości użyć drobiu ze sprawdzonego źródła. Poszukajcie na lokalnym bazarku lub zapiszcie się do kooperatywy spożywczej, w tych miejscach nie powinno być problemu z dostaniem kurczaka z wolnego wybiegu i nie zapłacicie fortuny jak w sklepach „bio”, „eko”. Ja zaopatruje się na bazarku przy ul. Broniewskiego na warszawskich bielanach. Sprzedają tam od lat starsi państwo z pod Wołomina, mięso trzymają w lodówkach turystycznych a za wkłady chłodzące służą butelki z zamrożoną wodą. Istny autentyk i folklor 😉 Jestem pewien, że te kurczaki pochodzą ze sprawdzonego źródła. Poza tym mają wspaniały żółty naturalny tłuszczyk i niespodziankę w środku, czyli podroby.

 

Wypróbujcie mój sprawdzony przepis na udko pieczone z kurczaka a na jakiś czas zapomnicie o innych przepisach. Wychodzi za każdym razem i smakuje obłędnie.

 

Poniżej przepis krok po kroku:

 

Udko pieczone. Składniki:

 

  • 2 udka z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości korka od wina
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1/2 limonki
  • Do dekoracji: orzeszki ziemne i szczypiorek dymka

 

Udka z kurczaka przypraw solą i pieprzem. Pozostałe składniki wymieszaj ze sobą. Tę czynność wykonała za mnie moja w pomocnica Zosia.  

 

Następnie mięso polej powstałą marynatą i natrzyj nią kurczaka.  

 

Mięso piecz 50-60 minut w temperaturze 180° C 

 

Smacznego! 

Mam dla Was jeszcze fajne przepisy na idealne dodatki do tego dania. Oto przepis na Ziemniaki opiekaneSurówkę z czerwonej kapusty.  

 

 

8 odpowiedzi na “Udko pieczone”

  1. Iza napisał(a):

    Zrobiłam , wyszły pyszne Takie udka będą gościły u mnie w każdą niedzielę.

  2. Ewa napisał(a):

    Udka podałam z polecanymi do tego dania opiekani ziemniakami i surówka z czerwonej kapusty, wyszło pysznie! Bardzo fajna kompozycja przypraw w marynacie,imbir+czosnek=mniam! Jedyne co pominęłam to chilli-bo nie przepadam za ostrym jedzeniem. Polecam i czekam na więcej 🙂

  3. Peter McGalla napisał(a):

    W końcu znalazłem odpowiedniego kuraka i zrobiłem go dokładnie według przepisu, tylko nieco zmieniłem dodatki: moje ulubione rosti potatoes (rodzaj placka ziemniaczanego bez dodatku mąki i jajka) no i tradycyjną niedzielną surówkę z zielonej sałaty, rzodkiewki, szczypiorku i śmietany. Wyszło rewelacyjnie, a ta marynata wymiata! Dzięki za inspirację.

  4. Tomasz Łysakowski - Trener biznesu napisał(a):

    Fantastyczny przepis! Przygotowłem to danie dla znajomych, nim się obruciłem już wszytsko zniknęło ze stołu hehe palce lizać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję