menu

Zupa pieczarkowa. Przepis krok po kroku.

Przepis który Wami dziś zaprezentuje, to klasyczna zupa pieczarkowa. W 100% sprawdzony, wychodzi za każdym razem i smakuje przepysznie.

 

Zupa pieczarkowa. Przepis krok po kroku

 

Składniki:

 

  • 1,7 l wywaru drobiowego
  • 3 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 400 g pieczarek
  • 2 ziemniaki
  • 125 ml śmietanki 18%
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Do wywaru dodaj pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę i seler. Gotuj na małym ogniu około 15, aż warzywa zmiękną.

 

W tym czasie na maśle, podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy się delikatnie zrumieni, dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki. Smaż aż cała woda odparuje, a pieczarki się zrumienią.

 

Dodaj podsmażoną cebulę i pieczarki do wywaru.

 

Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj do miękkości około 15 minut.

 

Po tym czasie dodaj śmietanę, posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem do smaku.

 

Zamiast ziemniaków pieczarkowa równie dobrze smakuje z makaronem.

 

Przepisy na dania tradycyjne, niezmiennie cieszą się dużą popularnością na naszej stronie. Do grona tych receptur dołącza właśnie zupa pieczarkowa. Idealna na trochę chłodniejsze dni, które powoli nadciągają.

 

Polska jest królową zup

 

Zastanawiałem się kiedyś i doszedłem do wniosku, że Polska jest królową zup. Bo jakby na to nie spojrzeć, to akurat tego rodzaju dań ci u nas dostatek. Mamy całe mnóstwo rodzajów zup, a z każdego rodzaju ogrom wariacji. Możemy chociażby wyróżnić zupy:

 

 

Można by długo wymieniać, a z każdej wychodzą kolejne modyfikacje. Gdzieś tam oczywiście znajduje się zupa pieczarkowa. Chyba już rozumiecie o co mi chodzi 😉 Z resztą zapraszam do mojej zakładki z zupami, sami możecie się przekonać ile tego jest https://kuron.com.pl/category/zupy/ . A jeszcze mnóstwo receptur do zapisania.

 

Klasyka klasyk

 

zupa pieczarkowa? To klasyka klasyk, prosta w przygotowaniu z dodatkami które można dostać przez cały rok. Wystarczą pieczarki, włoszczyzna i kilka prostych składników, aby cieszyć się pyszną pożywną zupą.

 

W razie uwag i pytań, piszcie w komentarzach na stronie. Będziemy z Wami na bieżąco 😉

SMACZNEGO!!!

8 odpowiedzi na “Zupa pieczarkowa. Przepis krok po kroku.”

  1. Wojtek napisał(a):

    Prosta szybka smaczna. Z makaronem polecam.

  2. Helena Koziarek napisał(a):

    U mnie tylkonz makaronem, z ziemniakami nie wchodzi w gre.

  3. Magdalena Standke- Balcerak napisał(a):

    Szybka, prosta i wlasnie z ziemniakami pyszna!! Dzieciaki nie przepadaja za pieczarkami, ale ta zupa wszystkim smakowala.

  4. dominikaa napisał(a):

    smietane wlewamy zimną? nie zważy się?

    • Jakub Kuroń napisał(a):

      Jeżeli jest UHT to wlewam zimną ale wyłączam na chwilę zupę, żeby nie wrzała. Ale dla pewności, zawsze można śmietanę zahartować, tak na wszelki wypadek.
      Pozdrawiamy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję